Home » образование » За първия учебен ден и речта на сър Кен Робинсън – Как училището убива творчеството

За първия учебен ден и речта на сър Кен Робинсън – Как училището убива творчеството

Честит първи учебен ден на всички ученици! Честито и на тези, които вече не са ученици, но продължават да се учат и образоват!

Снимка: www.akademika.bg

Спомням си как се вълнувах на първите учебни дни. Не знам какво биха казали синоптиците по този въпрос, но честно, аз не мога да си спомня за нито един първи учебен ден, когато не е валяло, поне за кратко. И днес отново е така. Нека да върви на всички по вода! Успех през 2013 г. и безброй поводи за усмивки!

По случай първият учебен ден тази година ми се иска да споделя една презентация на сър Кен Робинсън, експерт по творчество, която ми припомни една приятелка наскоро в свой пост.

За първи път се запознах с творчеството му през 2009 г., чрез книгата му Елементът: как откриването на истинската ни страст променя всичко. След това съм я препоръчвал на не едно издателство за издаване на български, но без особен успех. След това попаднах и на тази негова презентация, на която освен, че се смях от сърце в първата част, ми се стори изключителна смислена и ме убеди окончателно, че сър Кен е уникален, невероятно ерудиран и си струва, човек да се запознае с неговата работа!

Цитати от Кен Робинсън:

– „Ако не си готов да сбъркаш, никога няма да измислиш нищо оригинално“

– „Творчеството сега, е толкова важно за образованието, колкото и грамотността, и трябва да го третираме със същия статус.“

– „Образованието е предназначено да ни заведе до бъдеще, което не можем да си представим.“

Освен това, за първи път при този човек срещнах концепцията, че всъщност методите ни на образование са остарели, че са проектирани, за да отговорят на нуждите на индустриалната революция, че имаме крещяща нужда от алтернативни методи на образование (особено в нашата държава), които да насърчават творчеството и самостоятелното мислене в деца и възрастни.

А сега ви представям: Сър Кен Робинсън

Как училището убива творчеството

 

*Субтитри (в самото видео) и превод благодарение на Николай Михайлов.

 

Иво Топалов, 15.09.2013 г.

Comments are closed.